Szabályozott újratervezés

Újabb két hét telt el a facebook kísérletből. Ennek a szakasznak az volt a funkciója, hogy átgondoljam a facebook ismerős fogalmát, egyéni értelmezését és ebből kiindulva levezessek néhány olyan szabályt, ami alapján újrarazolhatom ezt a hálózatot. Az eredeti terv szerint ez nem csak “ismerősök” törlését jelentette, hanem új ismerősök keresését és bejelölését is, de a végeredmény inkább rengeteg törlés és összességében egy radikális létszámcsökkentés lett. Az a cél, hogy a facebook egy valóban használható rendszer legyen, amiben az információmegosztás, az információszerzés és a napi szintű kommunikáció egyensúlyba kerülhet. Kiindulási alapként meghatároztam, hogy az offline ismerettség nem elegendő arra, hogy online (facebook) ismerettség is legyen belőle. A szabályok kb. 1-2 héten keresztül impulzívan formálódtak és utólag átolvasva túl nagy meglepetések nincsenek benne.

2013-09-15 09.57.41

A kísérlet indításánál 579 ismerősöm volt, jelenleg 56 ismerősöm van. A törlések előtt úgy becsültem, hogy a szabályok alapján kb. 100-120 ismerős környékén állok meg, de végül nem így alakult. A szabályok esetenként ellentmondanak egymásnak, ilyenkor egy kisebb átgondolás alapján (általában) a törlés mellett döntöttem. A szabályok a következők lettek:

  • törlöm, akivel hetente egyszer biztosan találkozom, kivéve ha erősebb szabály alapján egyébként felkerül az ismerettségi listára (pl. családtag, barát, ahogy a kiemelt, rendszer szintű facebook-kategóriákban is szerepel)
  • törlöm, akivel azonos munkahelyen dolgozom és a munkakapcsolaton túl nem alakult ki napi szintű, bizalmasabb kapcsolat, ahol akarva akaratlanul részei vagyunk egymás nem munkajellegű életének. Kivételt képeznek azok is, akik más, erősebb szempont alapján egyébként ismerősök. A munkakapcsolatokat szeretném a linkedin rendszer felé átmozgatni, ezzel is segítve azt a trendet, hogy egyre több közösségi portált használunk, egyre speciálisabb célokért és az “ismerősöknek” nem feltétlenül kell átfedésben lenni, sőt. Régebben az “egy nagy rendszer” elmélet híve voltam, de mára már éppen az ellenkezőjét gondolom.
  • törlöm azokat a hallgatókat, akikkel régebben lehet, hogy visszajelöltük egymást, de ez az időszak már elmúlt. Fontos szempont a facebook ismerősök térképének újrarajzolásánál az aktualitás. Az ismerősök száma a legtöbb esetben fokozatosan növekszik, nagyon ritkán törlünk valakit, ami ellene hat annak az elvárásnak, hogy a facebook egy aktuális, kommunikációra jól használható rendszer lehessen. Az aktualizálás fontos, de nem fordítunk rá elég időt és félünk attól, hogy a másik megsértődik a látványos törlés miatt (ha egyáltalán észreveszi), miközben már lehet, hogy évek óta olyan listán van, ahonnan nem érkezik információ és akivel nem is osztunk meg semmit. Sokszor hallani azt, hogy megtiszteljük a másikat azzal, hogy a változó korszak, változó élethelyzet ellenére nem töröljük, ugyanakkor azonnal át is verjük egy információs karanténnal, ami nem éppen a tisztelet jele.
  • törlöm azokat, akikről a név és a fénykép alapján nem tudom elmondani, hogy kicsoda, pontosan mikor és pontosan hol találkoztam vele legutóbb, illetve nem tudom, hogy éppen hol dolgozik és hol él, különösen akkor, hogy ha jelenleg már nem is biztos, hogy bejelölném, vagy visszaigazolnám.
  • törlöm, hogy ha a profilja alapján nem oszt meg velem semmit, vagyis elég látható és érzékelhető módon egy olyan dobozban, alcsoportban vagyok az ismerősei között, ami az ismerettség látszanának fenntartására szolgál, de ennél több funkciója nincsen. A facebook kapcsolat alapvetően szimmetrikus, de könnyen aszimmetrikussá tehető az információáramlás. Ha az új felhasználási céljaimat nézem, akkor nincs érteme olyan kapcsolatot “fenntartani”, ahol nincs érdemi információcsere. Ez nem a kapcsolat megszakítása, hiszen egy offline találkozásnál valószínűleg üdvözöljük egymást.
  • törlöm azokat, akiknél látom a régi megosztásokat, de vélelmezhető, hogy 2-3 hét alatt nem osztottak meg velem semmit, vagyis nincs érdemi tartalomforgalmazás. Ez alól kivétel, hogy ha más erősebb szabály szerint mégiscsak szeretném az ismerősök között látni a konkrét személyt. A rendszer minimális használata szerintem 2-3 héten belül legalább 1-2 megosztással jár. Ha elfogadjuk azt, hogy a facebook nem ismerőslista, hanem aktív rendszer, ahol az ismerősök dinamikusan alakulhatnak és nem csak bővülhetnek, akkor a passzív megfigyelő szerepe nem elfogadható.
  • kizáró és egyben törlésre utaló ok, hogy ha a megosztási tevékenység kizárólag hírek megosztására korlátozódik (általában komment vagy személyes megjegyzés nélkül), illetve ha a kutyák, macskák megmentése a leggyakoribb (vagy egyetlen) megosztási tevékenység, hacsak az illetőt más szabályok alapján egyébként nem szeretném az ismerősök között megtartani,
  • törlöm azokat, akiktől olan értesítés, eseménymeghívó, vagy játékmeghívó érkezik, amivel kapcsolatban az illető nagy bizonyossággal tudhatja, hogy nem nekem való, nem érdekel és szinte kizárt, hogy résztvegyek, használjam, stb. Nem szerencsés tömegüzenetek és tömegmeghívások áldozataként létezni a rendszerben, sőt, megkérdőjelezhető az ismerettség, hogy ha az illető nem tudja, vagy nem akarja tudni, hogy én mit szeretek és mit nem. A törlés alól egyetlen kivétel, hogy ha érzékelhető időn belül elnézést kér, mert véletlen volt a meghívás (erre még nem volt példa).
  • törlöm azokat, akik az értékrendem ismerhető, tudható, sejthető, vagy ismerőseimtől elvárt módon és mértékben feltételezhető irányától eltérő, vagy azzal ellentétes tartalmakat osztanak meg velem. Nem szeretnék bosszankodni, sem még többet csalódni miközben a rendszert használom.
  • törlöm azokat, akikkel nem szívesen csetelnék, vagy üzennék a rendszerben, illetve nem szeretném, hogy érzékeljék, hogy elolvasom-e az üzenetét és ha igen, akkor mikor. A facebook napi szintű kommunikcióra egészen kiváló eszköz, képes kompenzálni az email hátrányos jellegét, hacsak nem csinálunk belőle egy belső emailküldő rendszert, vagy nem engedjük ilyen irányba alakulni. Persze lehet nem válaszolni és egyéb mappába tenni a kéretlen, kellemeltlen, vagy udvariatlan “ismerősket”, de ez nem csökkenti, hanem növeli a digitális stresszt és sok időt vesz el az érdemi tevékenységtől. Elsősorban azok maradjanak, akikkel szinte bármikor szívesen váltok üzenetet, vagy akik ismerik és betartják az e-etikett szabályait velem és másokkal szemben. Szintén ide tartozik, hogy csak azok maradjanak, akikkel csaknem bármikor vállalok egy videóhívást, habár ezt a funkciót nem nagyon használja a rendszerben senki. Hasonló szűrési feltétel, hogy kik azok, akik szinte bármikor felhívhatnak a soha ki nem kapcsolt telefonon és bátran megadnám nekik a mobilszámom abban az esetben, ha azt esetleg még nem tudnák.

2013-09-15 09.47.29

A törlés, vagyis a facebook kapcsolat megszüntetése ellen is átgondoltam néhány szabályt, amelyek kivételt produkálnak a fentiek alól, vagy szempontot jelenthetnek a törlés egyedi mérlegelésénél. Nem törlöm (bejelölöm, követem) hogy ha:

  • szeretném tudni, hogy mi van vele és erre más esélyem érdemben nincsen,
  • szeretném közelebbi, személyes (offline) ismerőseim között tudni, de erre valami miatt nincs lehetőség.

A fenti szabályok nem alkotnak teljesn komplex rendszert, sőt, inkább irányelvek és nem egy teljességre törekvő algoritmus részei. Az ismerősök törlése alapvetően ezek figyelembevételével történt. A tényleges törlési folyamat összesen 3-4 órát vett igénybe. Ezalatt az simerősöket egyenként mérlegeltem a fenti szabályok alapján. Ilyen mennyiségű ismerős és szabály alapján ezt sokkal hosszabb időre becsültem, de összességében meglepően gyorsan sikerült megoldani. A törlés egy része, különösen az első szakszban kifejezetten nehéz volt. Több olyan pillanat is akadt, amikor végül nem szántam rá magam a kezdésre, vagy amikor egy-egy személy esetében majdnem meggondoltam magam és az egész folyamatot megkérdőjeleztem. A facebook az ismerősök listájánál kezdetben olyan ismerősöket ad, akikre a szabályok nem, vagy csak alig érvényesek. Az első szakasz után kb. 70-100 ember esetben voltak a legnehezebb döntések, mert a listát a facebook (valószínűleg) a közös tevékenység, közös ismerősök száma alapján adja folyamatosan. Voltak olyan törlések, ahol a szabályok következetes alkalmazása és a kísérleti helyzet volt az egyetlen indok, valójában nem is akartam annyira törölni az illetőt. A törlések harmadánál ránéztem a személyes profilra, amit sok esetben a korábbi tartalomszűrés alapján már nagyon régen nem láttam. Ezeken rövid ideig elkalandoztam és csak riktán volt megingás a törlési szándékkal kapcsolatban, ugyanakkor érdekes volt átfutni a profilok tartalmát (már amikor ezt láthattam). A TE + X oldalak megtekintése a törlésnél a legerősebb megingás forrása, egy idő után ezt tudatosan kerültem. Az újratervezés sokkal könyebb lehetett voltna, hogy ha nincs egyetlen ismerősöm és tiszta lappal indulok, de ezt a facebook szabályok és a megformált profil nem engedte.

2013-09-15 09.47.11

Az első törlés a facebook által adott listában a 13. személynél történt. Kb. 120 fő törlése után a törlés egyre gördülékenyebb lett és egyre kevésbé okozott gondot, illetve fokozatosan gyorsult. Kb. 200 törlésnél már rendszeresen jelentek meg olyan “ismerősök” akikről fénykép alapján sem tudtam megmondani, hogy kicsoda, vagy honnan ismerjük egymást. Gyakori volt, hogy a profilképet az “ismerős” valami más képpel helyettesítette, ami már önmagában csaknem a törlésre adott okot. 280 személy törlése után megálltam szünetet tartani, a szabályokat átgondolni, de érdemben nem változtattam semmit. A következő nagyobb megállás 58 ismerősnél volt, itt már szinte csak olyanok maradtak, akikről bizonyosan tudtam, hogy szeretnék tőlük információkat kapni. A törlések után néhány egyszerűbb irányelv alapján elkezdtem átgondolni a tartalommegosztási stratégiámat, ami még néhány személy törlését hozta magával. Hosszú idő után ismét bekapcsoltam a csetet és nem hoztam létre benne láthatósági csoportokat, ami szintén megkérdőjelezte 1-2 ember törlését, de végül nem lett belőle törlés.

A törlési oflyamatban két eset volt, amikor a szabályrendszer nem működött és a kísérleti helyzet ellenére nehéz volt dönteni. Az egyik esetben egy olyan fiatal volt az ismerős, aki utoljára kisgyerekként láttam és azóta felnőtt lett, de azóta nem beszéltem vele. Itt a törlés mellett döntöttem. A másik esetben egy olyan ismerősnél volt nehéz a mérlegelés, aki sajnos már nem él, de annak idején én hoztam létre neki a facebook profilját, én készítettem róla a fényképet, én mutattam meg neki a rendszer használatának legfontosabb tudnivalóit és én segítettem neki bejelölni, visszaigazolni az ismerőseit. Itt a szabályok ellenére elvetettem a törlés gondolatát.

2013-09-15 09.47.02

A törlést megelőzően és közvetlenül utána sok direkt vagy indirekt jelzést kaptam, hogy a facebook ismerettség törlése komoly sértődések alapja lehet és legyek óvatos. Természetesen számoltam ezzel a lehetőséggel. Meg kell állapítani, hogy a facebook ismerettség messze túlnőtt eredeti funkcióján és célján. Vitatható, hogy ez a jelenség jó vagy sem, de bizonyos, hogy a rendszer és a benne lévő kapcsolat szintje, az információmegosztás mértéke és iránya túlmutat eredeti jelentésén. Ma már lényegesebb nagyon jelentősége van, mint amire valójában kitalálták. Az ismerőseim 90%-át, 3-4 órás munkával, egyetlen napon belül töröltem. 3 nap telt el mire 1 visszajelölést kaptam egy olyan személytől, aki korábban ismerősöm volt. 1 konkrét emailt kaptam, amiben sértettséget jeleztek és 2 olyan bejelölés érkezett, ahol az “ismerős” korábban nem volt ismerősöm (most már csak ismerőseim ismerősei jelölhetnek ismerősnek). Mindent összegezve meg kell állapítani, hogy az “ismerettségi kört” egyáltalán nem foglalkoztatta az, hogy már nem vagyuk az ismerősük, ami a rendszer érdemi felhasználása felé vezető úton egy komoly lépés. Az eltelt 1 hét alatt 3-4 olyan esetről tudok, amikor ismerős indirekt módon jelezte, vagy jeleztette, hogy sértettség van benne. Nekik, illetve más, esetleg sértődő ismerőseimnek üzenem, hogy a facebook mellett természetesen továbbra is ismerem őket és ez email címük nincs tiltólistát, sem SPAM mappába irányítva, illetve a mobiltelefonszámukat sem töröltem. Ha a facebok ismerettség hiánya, törlés sértésre ad okot, akkor gondolják át, hogy az említett csatornákon és offlne mikor és mennyire kerestük egymás társaságát. Az esetek döntő többségében nincs akadálya a személyes találkozásnak sem és ne felejtsük el, hogy vannak más közösségi portálok, ahol az adott cél és funkció szerint szívesen leszek (vagyok) az ismerősük. Szintén nem szabad figyemen kívül hagyni, hogy a fenti lista és az ismerettség, vagy annak hiánya nem örök érvényű, hanem folyamatosan változik. Még az is lehet, hogy én jelölöm majd be őket ismerősnek, ha egyszer ismét alapos indokunk lesz rá.

2013-09-15 09.46.47

Az ismerősök tömeges törlését a facebook is lereagálta. Rövid időn belül a reklámok terhére elkezdett ismerősöket ajánlani, amelyek többségét a fenti szabályok figyelmen kívül hagyásával sem ismertem. Néhány olyan eset volt, amikor közös ismerősök alapján ajánlott ismerőst, de kb. 3-4 nap után ezzel a meggyőzéses stratégiával felhagyott és végül azt ajánlotta, hogy hozzak létre egy olyan személyes oldalt, ahol az ismerőseim kapcsolatba kerülhetnek velem. Volt már ilyen oldalam, 2-3 hétig működött és összesen kb. 50 személy lájkolta, ennek ellenére ez egy megfontolandó lehetőség. A kísérlet a tartalommegosztás tudatos kidolgozásával folytatódik tovább.

2013-09-15 09.46.36