A kakaóval leöntött munkafüzet

Ha megtörténik a baleset, vagy akár szándékosság és rosszindulat következménye, akkor is az egész füzet “olyan” lesz. Nagyon ügyesnek kell lenni ahhoz, hogy megfelelő forgatással, segédeszközkkel felitassuk a felesleget és ezzel akadályozzuk meg, hogy akár az egész tönkremenjen. Mindenképpen nyoma marad, amit nem tudunk eltünteni. Talán még úgy sem, hogy újraírjuk az egészet, mert akkor azon látszik majd, hogy nem naponta, hanem egyetlen napon írták át. Nem a küzdelmes formálás, a különböző napon hangulata és ereje, hanem a másolás látszik majd. Bárki is nyitja ki a füzetet, bármennyire is a tartalom miatt lapozná fel, a kakaófolt a méretétől függetlenül kikerülhetetlen lesz. Kivételes szerencse, hogy ha néhány füzetlap kitépésével orovosolni lehet a kellemetlen véletlent. Ha a leöntés szándékos, akkor pedig alig maradt esélyünk.

IMG_3186

A wikipédia azon kevés online dolgok egyike, ami nagyon jól mutatja meg a web2 alkalmazások és a társadalmi környezet viszonyát. Indikátor, latmuszpapír, szimbolikus jelentése van és csak riktán hagyja passzív közömbösségben a tanuló és tanító embereket. Az index nemrég közölt egy hírt a wikipédiával kapcsolatban, amelyben beszámolnak arról, hogy lelepleződött a wikipédia legnagyobb átverése. Nagy szükség volt már egy ilyen leleplezésre, hiszen a wikipédia csendben, lassan, de fokozatosan jó irányba halad, ami nem jó a látványos kirohanásokkal ellene érvelőknek. Mindenki tudja, hogy nem hiteles, hiányos és alapvetően egy rossz lexikon. A web2 világában jártasak azt is tudják, hogy a lexikonok pedig rossz wikipédiák, mert egyik sem a közösségé és csak ritkán, csak a kiváltságosok számára formálhatók miután kinyomtatták őket. Nem a közösség hitelesítette őket, legfeljebb azzal, hogy egyre kisebb gyakorisággal, de még megvásárolja, hogy a polcára tegye.

IMG_3188

A nagy leleplezésnek hír értéke van és ezek után már bárki beláthatja, hogy itt bizony gond van a minőséggel. A kérdés már csak az, hogy a minőségi kritikát a szócikkek, vagy a felhasználói viselkedés felé kell irányítanunk. Nem az a hír, hogy rengeteg szócikk bővült, és hogy soha ilyen gyorsan elérhető közösségi tudásbázisa nem volt még senkinek, hanem az a hír, hogy felfedeztek benne egy szándékos hibát. A hír nem futott be nagy pályát az online hírek között. Én is csak véletlenül fedeztem fel (a facebook megosztásnak hála láthatom azt is, hogy ismerőseim körében sem volt túl népszerű), így vélhetően csak kevesek wikipédia elleni érvelésében jelenik majd meg. Az eset az online tudásépítéssel kapcsolatos gondolkodásra nagyon jellemző.

IMG_3208

A wikipédia a tudásalapú online közösségi gondolkodás eszköze lehetne, ha nem a kommunikáció, vagy a szolgáltatások fogyasztásával kapcsolatos életérzés lenne a jellemző. A wikipédiát az online közösség most kezdi csak kiérdemelni azzal, hogy fokozatos értékesebbé teszi és saját maga közös tudását kezdi el felhalmozni benne. A wikipédia ugyanúgy korábban érkezett, mint a Google Wave, de meg tudott kapaszkodni és nem söpörte el a tapasztalatlan felhasználói viselkedés. A hozzám hasonló pesszimisták már nem bíznak abban, hogy egy idealista, szűk csoporton kívül bárki is meglátná a wikipédia valódi lehetőségeit. Az online világban mindig is voltak és lesznek trollok, mert az emberek aligha adhatnak mást  magukból online, mint amilyenek offline környezetben.

Az index cikk korrekt módon közli azoknak a fiktív szócikkeknek a listáját, amelyek hiteltelensége lelepleződött. Mindez természetesen online is elérhető. Meglepő módon nem egy nyomtatott jegyzékben, hanem online és természetesen a wikipédián.