Web2-ből web1, nem pedig fordítva

A web2 eszközök és alkalmazások tanításának, népszerűsítésének, használatának kezdetekor senki sem számolt azzal, hogy ez nem egy egyirányú utca. Pár év alatt világosan kirajzolódott egy olyan trend, ami megmutatja, hogy ezen a területen nem csak fejlődni, hanem megállni és visszafejlődni is lehet. Elméleti kurzusokon, szemináriumokon, informális beszélgetésekben sem gondoltuk végig, hogy a kezdeti lendület elfogyhat vagy átalakulhat. Elhagyott blogok, alig használt twitterek, visszahúzódó online közösségi tevékenységek egyre gyakrabban kerülnek elő keresőkben, de bőven elég az is, hogy ha valaki áttekinti online kapcsolati hálóját.

Alapkérdés, hogy a gyakoriság csökken nagyságrendekkel, vagy csak átmeneti szünetről van szó, esetleg a felhasználó már meg is lepődne, ha valaki emlegetné neki egykori lelkesedésének oldalait. Facebook csoportok lesznek olyanok, mint amikor a hős a filmben az elhagyott városrészen sétál keresztül. A web2 elhagyása sokszor nem az online életmód végét jelenti, hiszen a felhasználó marad és csatlakozik a passzív szemlélők táborához. Az információgazdálkodásban (ami végső soron az információs társadalomban közel áll az időgazdálkodáshoz) komoly érték, hogy ha megfelelő forrásokat találunk, viszonylag kevés időbefektetéssel jutunk értékes információkhoz.

Korábban sem gondoltam és most sem gondolom, hogy mindenkiből blogger kell legyen, de az elhagyott blogok mindig szomorúak. Diplomatikusan gondoljuk azt, hogy már nincs rá ideje. Vélhetően a sok email és a facebook digitális stresszt árasztó állandó eseménysorozata legyengítette és be kell érnie azzal, hogy reagál, de nem produkál és ezzel tesz hozzá a közöshöz. Erős lehet a hatása az offline életnek is, hiszen az idő ott is mindig kevés, pláne ha sokan kérnek belőle, vagy féltik a digitális lábnyomok tulajdonosát valami ismeretlentől, esetleg konkrétan féltékenyek úgy általában az online világra.

Nem csak az online világ változik, hanem az offline világ online világokhoz való viszonya is. A virtuális 3D környezeteknél is minden kívülálló attól fél, hogy elveszítheti a kapcsolatot a valós környezettől, pedig aki már használt virtuális világot, az pontosan tudja, hogy a szinkron kommunikáció kellemetlensége, hogy a legváratlanabb helyzetekben szól közbe a valós környezet. A nemsokára induló blogverseny vélhetően több blogot vonultat fel mint korábban bármikor, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne bizonyos területeken csökkenés. A web2 legerősebb konkurenciája továbbra sem az offline világ, hanem az online világ kisgömböcei, péládul a facebook. Az egész internet valószínűleg akkor sem lesz kék, hogy ha már tényleg mindent meg lehet tenni a közösségi portálon. A web2 olyan értékei, amelyek nem tűnnek el észrevétlenül és pár napon belül a facebook képernyőn lefelé haladva, vagy meg sem jelenítve, hát azok sorsa bizony kétséges. A kutatóknak jó hír, hogy időközben egy új téma keletkezett, amiben végig lehet gondolni, hogy valaki miért indul el lassan, esetleg gyorsan-gyorsan visszafelé a web1 irányába.