A sosem alvó csoport

A cím inspirátora nem a híres város, hanem a híres film volt. További párhuzamokat keresni vagy nem érdemes, vagy várhatóan kockázatos, de az érzés találó és a filmbéli produktum a mi alanyunkkal kiváló összhangban van. A rendező itt és ott is ismert okok miatt nem szólhat bele az eseményekbe, majd végül, ami elkészül, az a lokális és elfogadott mérce szerint már menet közben is reménytelennek látszik, de egy másik kontinensen olyannyira megértik, hogy nagyon is jónak tartják 🙂 A csoport valóban sosem alszik, mert ha a facebook felületre bármikor visszatérünk, akkor csak elvétve akad olyan pillanat, hogy nem történt valami, amióta ottjártunk. Nem lehetünk nyugodtak és gyanútlanok még a reménytelenül hajnali időpontokban sem.

 

 

Az Információtudomány kurzus második hetében járunk. Az első előadás az információs társadalomról szólt és ahogyan a képlékenysége alapján várható volt, megszólította a csoport aktív tagjait, komoly és izgalmas viták bontakoztak ki. A csoportba belépők száma sajnos nem érte el a kritikus határt és csoport belüliek között is sok a passzív szemlélődő (akár a Csepeli-Prazsák felmérés szerint az interneten), de összességében az aktív tagok kiválóan haladnak. Szomorkodhatnánk azon, hogy ez előző évfolyamból csak passzív szemlélőnk van és a külsős bekapcsolódok száma is messze elmarad a várakozásoktól, de érdemes a vidámabb események felé nézni. A csoport csaknem önálló életet él, amiről még a központozás veszélyét magában hordozó inspirátori bejegyzések sem képesek eltéríteni 🙂 Egyetlen szerencsénk, hogy a párbeszédet még tudjuk tematizálni a témahetet indító webináriumokkal, de ha ezt a részfeladatot is elkezdik megoldani a csoporttagok, akkor aligha lehetünk olyan nyugodtak mint most 🙂

Video streaming by Ustream
Meglepő, hogy az online tanulási környezetben milyen tevékenységek erősödnek meg és milyeneket nehéz elindítani, miközben hasznosságukat, a folyamat eredményességére gyakorolt hatásukat nehéz nem észrevenni. Az online tanulási szokások formálásában, az online tanulásmódszertan tudatos kialakításában az utolsó pillanathoz érkeztünk, vagy már le is maradtunk az esélyről. A csoporttagok érdekes blogokat írnak, szívesen ajánlom mindenki figyelmébe. Bízunk benne, hogy olvasáson túl a kommenteléshez is kedvet kapnak.

 

A csoportfolyamatok vizsgálata segít majd rávilágítani, hogy teljesülnek-e a konnektivizmus szabályai, érvényre jutnak-e sajátosságai. Bárhogy is van, az interakciók száma eléri és esetenként meg is haladja egy bölcsész szeminárium átlagát. A minőség felől se nagyon lehetnek kétségeink, vagyis mindenképpen megérte belevágni. A kurzus jellege és az elvárt (előidézett) terhelés megosztja a belső és külső tagokat. Egyfelől öröm látni, hogy van egy kurzus, aminek a tartalmával hétről-hétre, sőt napról-napra foglalkoznak a hallgatók, mégpedig nem is akárhogy. Másrészt szomorúságra adhat okot, hogy ez kivételnek számít. A megváltozott hallgatói életvezetés és a felsőoktatásban a tanulásról szóló gondolkodás okait, előzményeit, befolyásoló feltételeit természetesen ismerem. A valódiakat és azokat is, amelyek divatosak. Nem az okokkal, a következménnyel tudok nehezen kibékülni.