2 év

2010. február 7-én írtam meg az első blogbejegyzést, vagyis ma pontosan 2 éves ez a blog. Ez a 150. bejegyzésem. Ilyen szép kerek fordulópontoknál nem is illik komoly témával foglalkozni, be kell érni a visszatekintéssel és némi statisztikával.

A blog látogatottsága mindig meglep egy kicsit. Különösen azt szeretem figyelni, hogy egy-egy bejegyzés után viszonylag rövid időn belül hányan olvassák el, amit írtam. Általában 10 percet szoktam várni. Ideális időszaknak számít a reggel 8 körüli megjelenítés, illetve az este 9 utáni. Esélyes a figyelemre a délelőtt 11 körüli időszak is. Minden más időpont viszonylag rövid időn belül szinte alig produkál olvasottságot, de ezekben az órákban 10 perc alatt nem ritkán 20 körül alakul az olvasók száma.

a blog látogatóinak száma 2009-től 2012. januárral bezárólag, hónapokra lebontva

Az egyes bejegyzéseket (kicsit rossz érzéssel) duplikálva megosztom twitteren, a blog facebook oldalán, illetve egy ideje Google+ rendszerben is. Mindegyik hasznos, talán a Google+ tűnik egy kicsit feleslegesnek, de ennek mindannyian tudjuk az okát. Meglepően kevés komment érkezik. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy meglehetősen harcias viszontválaszoló vagyok, gondolom ezzel el is riasztottam néhány kommentelőt 🙂 Más lehetőség hiányában be kell érnem a facebook like jelölésekkel, ami lényegében valamilyen kommentnek is értelmezhető 🙂

Az 5 leginkább olvasott bejegyzésem: (elől az olvasottság mai értéke)

Elgondolkodtató, hogy 1 évvel ezelőtt szinte ugyanezek áltak a lista élén, ami részben az akkori részeredménnyel is magyarázható, részben azt is mutatja, hogy milyen témák lehetnek népszerűek. A blog területi látogatottsága is alig változott. A kicsit megbízhatatlan statisztika szerint vannak határon túli olvasók is.

látogatottság utóbbi időszaka területi eloszlás alapján

Blogot írni nagyon jó. Számos megerősítés és visszajelzést kapok, többnyire most már csak pozitívakat, azt hiszem ez a műfaj is kezdi megtalálni a maga helyét és ma már a többség nem gondolja komolyan, hogy egy blogban valami személyes életvezetési napló részleteket kell közölni. Nagy bánatom, hogy kollégáim körében számos ígéretes és kiváló blog indult és fáradt el. Akadnak szép ellenpéldák is, de sajnos többségében régen nem frissített blogok jutnak az eszembe. A facebook komoly konkurencia, de egészen más műfaj. A twitternek is erős a csábító ereje, de szintén más műfaj és aki nem ír blgot az általában a twittert is elhanyagolja. Szintén szomorú történet, hogy a hallgatók körében nem sikerül elterjeszteni a blogírást. A feladatok egy időre természetesen fellendítenek blogokat, de ezek többnyire (nagyon kevés kivétellel) szintén elfáradnak.

Ez a portál a 2 év alatt számos frissítést, kisebb-nagyobb fejlesztést, barkácsolást és desingváltást megért már, lehet ideje lenne a következő évet már egy újabb változattal kezdeni.

2 év és 150 blogbejegyzés szófelhője