A tiltás, az ijesztgetés és a félelem sajnos nem lesz elég

Miben lenne más az internetbiztonságról való gondolkodás és annak jelenlegi állapota, mint bármely más kérdésé, amiben szerepe van a gyerekeknek, felnőtteknek és a digitális technikának? Az elmúlt pár nap IKT hírforrásaiban közvetve vagy közvetlenül is érezni lehetett a VI. Nemzetközi Médiakonferencia hatását. Vagy erről szóltak a hírek (sajnos elég kevés), vagy vélhetően ennek hatására kerültek be a hírekbe internetbiztonsággal kapcsolatos tartalmak. A konferencia oldalát nehezen lehet megtalálni és nem segíti a tájékozódást (a letölthető fájlban?!) elérhető program sem. Sajnos nem tudtam jelen lenni, igaz az online közvetítés ezt némileg pótolhatta volna. Jó lenne, ha a konferencia után elérhető lenne a közvetített felvétel, hiszen kiemelten fontos témáról volt szó. Megfelelő források hiányában csak spekulatív gondolatmenettel szolgálhatok és mindezt legfeljebb a gyakorló szülő nézőpontból tudom árnyalni.

Nem kell túl sokat keresgélni, hogy olyan hírekkel találkozzunk, amiben a gyerekeket féltik a technikától. A magyar pedagógiai közgondolkodás reflex szerint működik most is. Ha van valami, ami veszélyes, akkor először is próbáljuk megtiltani, vagy legalábbis ijesztgetni a gyereket, hogy mindenképpen féljen ha a közelébe kerül (hátha akkor nem meg majd a közelébe menni), de arra ritkán van példa, hogy ennél bonyolultabb pedagógia alapján például megtanítsuk őket a magabiztos használatra. Nincs ez nagyon másként az internettel, közösségi portálokkal, vagy más médiahasználattal sem.

Nagyon fontos esemény a konferencia és minden más portál, ami erről a témáról szól, de tartok tőle, hogy ez legfeljebb a nulladik lépés. Fontos lépés és most is igaz, hogy jobb később, mint soha, de azt hiszem az ügy erős (ledolgozhatatlan) késésben van. Az internet vagy a facebook nem holnap indul, hanem már egy ideje ellenállhatatlan digitális játszótér a gyerekeknek is. A közbeszédben való erősebb megjelenés után már régen a praktikumoknál és az országos méretű mozgalomnál kellene tartani.

Nézzük mit találunk egyszerű keresgéléssel! A blogbejegyzés mostantól kezdve naplózott oknyomozó beszámolóvá alakul át 🙂 Szándékosan nem alkalmazok pontos és alaposan átgondolt keresőkifejezéseket, mert a szülők vagy a gyerekek többsége sem ezt tenné. A gyerekek valószínűleg nem is keresik, vagyis ha azt szeretnénk, hogy megtalálják, akkor bele kell botlaniuk, de nincs ez másként a szülőknél sem. Először a biztonsagosinternet.hu oldalt találom meg. Jónak tűnik, igaz döntően szöveges, ami azt a bizonyos digitális nemzedéket aligha köti le, de mintha nem is ők lennének a célcsoport. Szomorú, hogy a facebook oldalát jelen pillanatban összesen 33-an lájlkolják. Én sem kattintok, mert az utolsó hírek augusztusiak, vagyis várhatóan nem fog sokminden történni. Fontos és jó lehetőség a bejelentés, de ezt most nem tesztelem.

A baratsagosinternet.hu tartalmasnak és ígéretesnek tűnik, de a szerkezete alapján nem túl friss. Dátumot nehezen találok, de egy letölthető levélben 2004. a keltezés, ami arra utal, hogy a többi rész sem naprakész. Barátságos gyerekoldalakat keresek 6-11 éveseknek. A Dörmögő Dömötör kedves emlékeke ébreszt, de sajnos nem elérhető és nem találom Levendula Néni oldalát sem. Átlag internetezőként már lapozok is tovább. Kitartó vagyok és a szószedetben nézném a facebookot, de nem találom és itt véget is ért az oldalon a kalandozásom.

A saferinternet.hu komoly izgalmat okoz és kíváncsian állok neki böngészni, de az öröm nem tart sokáig, mert a tematikus tartalomnak hamar a végére érek. A szöveges részek gyakran megmaradnak az általánosságok szintjén. Összehasonlításként, pl. a környezettudatos magatartásnál aligha érjük be annyival, hogy ne szemeteljünk. A youtube videók nagyon jók. Viccesek, szórakoztatók, de sajnos könnyen felismerhető, hogy 2010-ben készültek és 2011. nyarán újra fel lettek használva a portál építésében. Összesen 3 videóval találkozom, ami nagyon kevés. A youtube és facebook világában néhány videó aligha elég, még akkor sem ha tényleg jók.

Sorozat kellene, tematikus tartalommal, legalább heti 2-3, legalább 1 éven keresztül és akkor talán felfigyelnének rá a gyerekek is. A netikett résznél felmerül bennem a kérdés, hogy miért nem szerkeszthető a portál tartalma? Valamilyen web 2-es megoldással és néhány, este is internetező szülőkkel 1 nap alatt is sokra lehetne jutni. Ha bárhol is lenne értelme a web2 technikák vagy a közösségi portálok alkalmazásának, akkor az internetbiztonság tipikusan ilyen. A facebook csoportba a 198 tag mellé én is bejelentkezem, az üzenőfal aktivitása elsősorban a csoportadminnak köszönhetően jó irányba mutat, a konferencia különösen fontos szerepet kapott. A zárónyilatkozat (letölthető?!) formában tegnapi keltezéssel elérhető. A portálok közül az egyik leginkább ígéretes megoldás, de komoly hiány, hogy nincs közösségi aktivitás és közösen szerkeszthető interaktív tartalom. A “zárónyilatkozatot” szívesen látnám, akár az előadások felhasználásával készített rövid videófelvételben.

Utolsó nekifutásként hasznos tanácsokat keresek és találok, velem együtt összesen heten lájkolják… A gyermekek számára biztonságos internet összetett kérdés, sok terület felelősségi körének metszetében helyezkedik el. Fontos lenne, hogy a gyerekek és szülők megtanulják, hogy a technikát hogyan és mire használják. Ha a gyerekek célirányosan, hasznos dolgokra használnák fel azt a digitális eszközrendszert, ami a környezetükben megtalálható, akkor talán a probléma is kicsivel kisebb lehetne. Fontos dolog felhívni a figyelmet a veszélyekre, de ez önmagában nagyon kevés.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb