Tanévnyitó online

Tapasztalataim szerint regisztrációs hét vegyes érzéseket kelt az érintettekben. Ennek a legfőbb oka az, hogy nem regisztrációs hétként használjuk. Kiváló lehetőség lenne a kurzusokkal kapcsolatos előzetes egyeztetésre (ami a hét vége felé közeledve erősödik), illetve a félévi munka tervezgetésére, az oktatásszervezés és adminisztráció lebonyolítására. Hétfőn lehet “igazi” első tanítási napot tartani, de sajnos ez az érzés minden jel szerint ebben a félévben is elmarad és a 15 hetes félévre valójában már kezdetben is csak 12 hetesként gondolhatunk. A regisztrációs hét utáni első hét lett a tényleges regisztrációs hét, ahol még nem nagyon illik tanítani, de már illik elfelejteni az előző ajándék hetet, vagy legalábbis el kell kezdeni megbarátkozni az érzéssel, hogy a tanév elkezdődött.

ELTE PPK Nagy Sándor terem, felújítás után

A tanévkezdés nagyszerű ünnepsége lehetne a tanévnyitó. Különösen fontos pillanat az elsőéves hallgatók számára, amikor a kar vezetője kézfogással köszönti őket és attól a pillanattól kezdve “hivatalosan” is a kar közösségéhez tartoznak. A tanévnyitó ünnepség pragmatikus napjainkban igen népszerűtlen, hiszen a kitüntetettek kivételével nehéz megtalálni az ésszerű magyarázatot arra, hogy az egyébként nagyon elfoglalt oktatók és hallgatók miért is mennének el erre az eseményre. “Legfeljebb” a közösség érzését adhatnák meg egymásnak és személyesen is jelezhetnénk, hogy fontos a közös munka, amit nemsokára elkezdenek. A formális eseményeknek csaknem kialakult törzsközönsége van. A tanvényitó kezdete előtt csak néhányan voltunk a teremben és vidáman emlegettük az egyetemi fáklyás felvonulást, ahol szintén a korán érkezők között voltunk. Kedves pillanatok, amikor nyugdíjas kollégákkal találkozunk, akiknek szintén fontos, hogy a közösség életének ebben a pillanatában ott legyenek a többiekkel. Egy tanévben sok munkanap van, kevesebb a pihenőnap, tanévnyitó viszont csak egyszer van.

ELTE AJK Aula Magna

A most kezdődő félévben öt különböző tárgyat fogok tanítani nyolc különböző csoportnak. A pedagógia BA szak oktatási asszisztens szakirány hallgatóinak tartok előadást “Informatika az oktatásban 1.” címmel. A kurzus az oktatás-informatika és didaktika közötti területen halad végig, az elhangzott előadásokat esetenként élőben, vagy ha másképp nem, akkor felvételről mindenképpen megosztom az érdeklődőkkel a uStream csatornámon. A korábbi félévek gyakorlatát folytatva a prezentációk a slideshare csatornámon is elérhetők lesznek, illetve az egyes témák összefoglalói és az előadás utólagos kommentjei blogbejegyzésként ezen a blogon is megjelennek majd. Ha valaki érdekel ez a terület, akkor szívesen látom személyesen vagy akár online is. A hallgatók alternatív értékelési formaként lehetőséget kapnak a blogolásra. Ha elkészül a hallgatói blog, akkor szerintem érdemes lesz azt is követni.

A Neveléstudományi Doktori Iskola eLearning kurzusának beszélgetéssorozata is nyitott, de a szemináriumi forma miatt ugyanilyen mértékű online tartalommegosztással nem készülök. A neveléstudományi MA kutatásmódszertan kurzusa a korábbi előadásokhoz képest sokkal inkább gyakorlati formában zajlik majd, így az előző őszi félévvel ellentétben ezek a felvételek és bejegyzések nem kerülnek be a portfolióba (de egy-egy prezentáció azért előfordul majd a slideshare csatornán). A neveléstudomány MA szak felsőoktatás-pedagógia szakirány “IKT és e-learning a felsőoktatásban” kurzusa szintén szeminárium, ahol a bátrabb hallgatók blogbejegyzésenként lehet, hogy megosztják az érdeklődőkkel a gondolataikat, de minden más tartalom speciális. A téma online követése helyett mindenkinek ajánlom figyelmébe a Felsőoktatás-Menedzsment Műhely decemberi programját, ahol meghívott előadókkal együtt ezzel a területtel foglalkozunk (részletek később). Nagy reményekkel nézek elébe a neveléstudományi MA intézményfejlesztő szakirány hallgatókkal tervezett közös munkának, ahol a hallgatói blog mellett IKT fejlesztésekhez köthető előadásokat követhetnek online, 2011. október 28-án délelőtt, várhatóan 10.00 kezdettel. A hallgatók és oktatójuk is örülne, hogy ha sokan néznék meg élőben a kiselőadásokat és hozzászólásaikkal, kérdéseikkel támogatnák a munkát.

ELTE PPK Nagy Sándor terem, tanításra-tanulásra készen

A kurzusok támogatására természetesen használni fogjuk az ELTE eLearning rendszert, ugyanakkor jó esélyei vannak 1-1 viszonylag nyílt facebook csoportnak és a közösségi felületek repertoárjába idén már csatlakozik a G+ is. Többszöri nekifutásra sem tudom magam rávenni, hogy prezi.com felhasználó legyek, ami egyértelmű bizonyítéka lehetne annak, hogy minden igyekezetem ellenére digitális bevándorló vagyok 🙂

Utóirat: ha oktató kollégák előadásaikat, vagy akár 1-1 foglalkozást megosztanak az internet nyilvánosságával, kérem üzenjék meg ezen a helyen komment formájában. Ha bárki találkozik ilyen jellegű kezdeményezéssel, akkor szintén kérem, hogy jelezzen nekünk. Részemről szívesen beiratkoznék online kurzusokra, ha már offline nem nagyon tudom megtenni.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb