Kindle kalandozások 3.

Kindle olvasóm időfelhasználási részesedése töretlenül növekszik a hétköznapok és a hétvége tekintetében is. Neveléselméletből tudjuk, hogy felnőtt embernél a szokásformálás nem olyan könnyű dolog. Ezt a tételt némiképpen árnyalja a technikai eszközök megjelenése és elterjedése, amelyek erősen átformálják akár a legegyszerűbb hétköznapokat is. A Kindle remek segítség abban, hogy alaposabban és tudatosabban olvassunk. Korábban már többször is írtam, hogy a böngészés és átolvasás mellett biztosítja a nyugodt és megfontolt olvasási sebességet. Az elmúlt két hétben merész kísérletre szántam el magam és az ipari méreteket öltő hírfogyasztásom és blogolvasásom egy részét megpróbáltam a Kindle felé irányítani. Hipotézisem szerint a Kindle jellegénél fogva erősíti azt a hatást, hogy erősebb és kritikusabb legyen a szelekció, és a kiválasztottakra több idő jusson, ugyanakkor a kiválasztásnak megmaradjon a böngészés jellege. Mindezt akár tudhatja a Google reader is, de ne felejtsük el, hogy abban a környezetben sokkal egyszerűbb és könnyebb bármilyen hívószóra kattintani és elkalandozni. A kísérlet meglepően jól sikerült.

A korábban 200-at meghaladó mennyiségű hírforrásból 200 alá redukált, kiemelten fontos forrásokból jelenleg 97 maradt a google reader kezelésében. Ezek jellemzően olyan IKT, eLearning oldalak, blogok, hírforrások, amelyeknél komoly esélye van annak, hogy tovább kell kattintani és programot kell megnézni, más oldalra célszerű navigálni. Ide soroltam azokat a forrásokat is, ahol látványos illusztrációk vannak, ahol nagyon fontos, hogy megjelenjenek a színek és nem elegendőek a Kindle árnyalatai. Pl. Second Life bloggerek bejegyzéseiben gyakran megvan adva a hely, amit érdemes felkeresni. Ez a Kindle segítségével természetesen nem lehetséges.

Az RSS csatornák Kindle felé irányításának legkézenfekvőbb megoldása az egyre jobban megkedvelt Calibre alkalmazás használata. (Az a program, amit ismerős MacBookPro képpel reklámoznak, rossz program nem lehet…)  A programról alkotott pozitív képet finomította, hogy bekapcsolásakor automatikusan észlelte a géphez kötött iPhone könyveit és teljes természetességgel ajánlotta, hogy akár azokat is képes kezelni. Az RSS kezelésben a meghatározó menü a hírek letöltése, ahol alapbeállításként, országokra és nyelvekre lebontva 963 hírcsatornát kínál fel a program, ha eddig még pazarló módon nem használtuk volna ki kedvenc RSS olvasónk kapacitását. Hazai viszonylatban 11 hírforás van beépítve, sajátos összeállításban.

Calibre, beépített hazai hírforrások

Lényeges lehetőség, hogy be tudunk állítani, vagy exportált google reader kompatibilis fájlból be tudunk importálni hírcsatorna összeállítást. Ezek szerkesztése egy kicsit nehézkes, de barátságos megoldás, hogy a hírletöltést lehet ütemezni napok, hétköznap – hétvége és letöltési időpont szerint. Hírfüggők terápiás kezelésében kiváló segítség a program, hiszen előzetes megadhatjuk, hogy mikor mit töltsön le és küldjön a vezetéken keresztül csatlakoztatott Kindle olvasóra. A program hátránya, hogy akadnak gondok az ékezetes kategóriákkal, illetve bizonyos hírforrásoknál az előnézet tartományhoz veszi a bejegyzés környezetét, vagyis például nem csak a blogbejegyzés első bekezdését, hanem az oldal összes reklámját is megkapjuk. Erősen valószínű, hogy ennek az állapotnak az előállításában közreműködik az RSS csatornát adó szerver is 🙂

Ütemezett hírletöltés indul Calibre segítségével

A strukturáltság és apró finomságok bizonytalansága miatt más megoldás után is néztem és így találtam meg a Kindle4RSS szolgáltatást. Nagyon egyszerű kezelői felülettel beállíthatjuk kedvenc hírforrásainak RSS csatornáit és naponta egyszer, késő délutáni időpontban a Kindle vezeték nélküli átviteléhez használt technikával megkapjuk a szépen rendezett, ékezeteket is kiválóan kezelő hírgyűjteményt. Komoly előny, hogy ehhez nem kell gépnél lennünk és nem kell csatlakoztatnunk, elegendő a Kindle-t internethez juttatni és a beküldő e-mail címek közé felvett címről máris érkezik a hírcsomag. Az ingyenes változatban 15 feliratkozásunk lehet, ami a szolgáltatás megkedveltetésének optimális határa. Havi 1.9 USD összegért pedig szinte korlátlanul használhatunk mindent. Hátránya, hogy nem tudjuk beállítani a küldés időpontját, igaz bármikor, egy gomb segítségével a felületről azonnali küldésre van lehetőségünk. A szolgáltatás képes a google kompatibilis formátumokból is importálni és egyszerű kezelőfelületen rendezhetjük csoportokba a csatornákat. Komoly hátránya, hogy a blog.hu szerver RSS megoldását nem kedveli. A gyorsan és készségesen válaszoló fejlesztők sem tudták kitalálni, hogy miért.

Egyszerű kezelőfelület, praktikus alkalmazás: Kindle4RSS

Pintér Róbert bejegyzéséből megtudtam, hogy nem lennék jó amerikai. Egyszerre kellene nagypapának és unokának is lennem 🙂 Az RSS hírforássok Kindle alapú olvasása kísérlet beigazolta a hipotézist. Erősebb a szelekció, de megmaradt a böngészés is. Ha nem a gép előtt ülök, akkor alaposabban és nyugodtabban olvasok el egy-egy érdekesebb blogbejegyzést. A digitális technológia terjedésével kapcsolatos rémhírek sodrásának engedők számára jelzem, hogy befejeztem első e-könyvem olvasását, amiről a Kindle nem akart tweet üzenetet küldeni, bármennyire is próbálkoztam. A siker motiváló hatására újabb e-könyveket vásároltam, de mindez nem akadályozott meg abban, hogy egy Astoria közeli könyvesboltban papír alapú könyveket is beszerezzek. Ha valaki nem hiszi, akkor kérdezze meg Kern Andrást, ugyanis vele együtt böngésztük a polcok egy részét 🙂 A véletlen találkozás Kindle használat közben persze nehezebben ment volna…

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb