Négyszögletű online erdő

Részben praktikus okok miatt, részben kísérleti jelleggel egy időre (a nyári szünetre) felfüggesztettem közepesnek mondható foursqure tevékenységemet. A 4sq a nagy közösségi oldalak (Facebook, Google +) mellett meghúzódó társas online alkalmazások között az egyik legjobb ötlet, a leginkább kreatív online közösségi alkalmazás. Egy régebbi blogbejegyzésben az online falfirkáláshoz hasonlítottam a 4sq használatát, amit azóta is érvényesnek gondolok.

4sq teljesítményem aktuális állapota

A kísérleti jellegű szünet egyik oka hogy a beépített motivációs hatások (pontgyűjtés, jelvények, stb.) holtpontra jutottak a “helyváltoztatási kultúrámban”. A 4sq jelentős pontszámmal jutalmazza a felfedezést, vagyis ha olyan helyre jelentkezünk be, ahol még nem jártunk, vagy esetleg ahol még az ismerőseink sem jártak. Szintén értékes az új helyek létrehozása, ami kezdetben izgalmas, de a hazai közösség és saját aktivitásunk miatt egyre inkább elfogynak a lehetőségek. Egy felfedezősebb időszak után az elért maximális pontszámunk magasra ugrik és ha nem követi hasonló, akkor csaknem elérhetetlenné válik a korábbi szélsőérték. A pontszám szinten tartásának és növelésének másik lehetséges módja, hogy ha sok helyen vagyunk polgármesterek (mayor), vagyis a helyre az elmúlt 60 napban legtöbbet bejelentkezett látogatók. A pontszámító algoritmus fejlettségét mutatja, hogy a fejlesztők gondoltak a rendszeresen munkába járó, kevésbé kreatív “útvonaltervezőkre” is: a heti 3 bejelentkezést heti egyszer külön pontszámmal jutalmazzák. Ebben a szabályrendszerben átlagosan heti 150-250 pont között sikerült teljesítenem, ami szerintem leginkább kevésbé prefelált pontokon való “mayorshipjeimnek” volt köszönhető.

A motivációs rendszer része, hogy ha közeledünk a mayor szint felé, akkor bejelentkezés után jelzést kapunk, hogy hány napra vagyunk az előttünk járótól, vagyis hányszor kell még bejelentkezni, hogy miénk legyen a hely. A félév kitartó 4sq használatának köszönhetően az egyik legnagyobb sikeremnek számít a Széll Kálmán tér / Moszkva tér mayor szinthez való közelségem:

2011. július 7.

Ez a hely Budapest legértékesebb pünkösdi királysága (ahogy az összetett 4sq műfajban csaknem verhetetlen Mázsás István nevezte egyszer egy tweetben). Hasonlóan elegáns lenne a Blaha Lujza tér (a másik leggyakrabban látogatott hely) közelében lenni, de itt az esélytelenek körébe tartozom. A DotDot portál régen mutatta a bejelentkezési számok alapján legfontosabb helyeket, de most éppen hiányzik róla ez a lista. Az érdekes összesítés egyébként megmutatja a felhasználás egy másik szintjét és fontos megerősítés lehet minden felhasználónak. A pontszámítási rendszer szem előtt tartásával érdemes utánaszámolni, hogy bizonyos pontszámokhoz milyen földi és online aktivitás volt szükséges.

A motiváció gyakori emlegetése nem véletlen, hiszen joggal merül fel a kérdés, hogy minket ez az egész és mi haszna lehet a telefonnyomogatós közlekedésnek? A legfontosabb társas funkció a falfirka közeli információmegosztás lenne, de ezzel nálunk nem sokan élnek. Alig van olyan hely, ahol tipp, ötlet, tanács fogadná a betévedő látogatót. Szintén kevés az a szolgáltatás (bolt, vendéglátóhely, kereskedés, stb.) ahol célzottan jutalmazzák a bejelentkezőket, pedig az jelentősen fokozhatná az aktivitást. (Példaként célszerű megnézni a DotDot oldalán a MOME ajánlatát…). Egy hely kezelésére való önkéntes jelentkezés nagyon egyszerűen indítható a 4sq oldaláról. Viszonylag rövid időn belül akár postán is megkaphatjuk a kezelés jogosultságához az aktiváló kódot egy nagyon szép 4sq embléma kíséretében (ami nem öntapadós és ezzel sokat veszít értékéből, de még így is megéri várni rá). A menedzsment eszközök többek között betekintést adnak az adott hely statisztikáiba:

ELTE PPK KAZY aktuális statisztikái

A felhasználási szokások szerint megdöbbentően kevés a fényképes kiegészítés, ami szintén fontos tájékoztatás lenne a helyek között barangolóknak. A tippek, képek, leírások hiánya természetesen magyarázható azzal, hogy ezek a funkciók más, erősebb rendszerekben is megvannak és azok elcsalják a lehetőséget a 4sq elől.

A pontverseny motiváló hatása nem csekély, ellenben a jelvények beszerzése csak a kifejezetten fanatikusok számára jó, a közepes szintű felhasználásnál alig akadnak új jutalmak. A jelvények persze ösztönzik, hogy keressünk fel más helyeket is, ami a megszokottságról eltereli a gyanútlan felhasználót és részben hozzájárul a környezet megismeréséhez, vagy távolabbi kirándulásokhoz. A legerősebb motivációt mégiscsak az adott helyhez tartozó mayorship felé közeledés szolgáltatja:

2011. július 7.

Fontos szolgáltatás az ismerősök, vagy akár egy weblapba beépített modul segítségével bárki érdeklődő tájékoztatása az aktuális helyzetünkről. Ez a passzív jelzés az ismerősöknek hasznos és praktikus, de bizonyos számú ismerettségen túl célszerű kikapcsolni az értesítéseket, különben a mobil eszköz folyamatos jelzéseket ad, ami figyelemelterelő és (ha ismerőseim nem veszik magukra, akkor) esetenként információs SPAM. Nem mindig szeretnénk azonnal és folyamatosan értesülni róla, hogy ismerősünk hol jár. Ha kikapcsoljuk, akkor persze felmerül a kérdés, hogy miért is vettük fel ismerősnek és egyáltalán miért van beépítve ez a funkció. Az aktuális helyzetünkről szóló tájékoztatásra egyébként sokkal pontosabb (és kevésbé izgalmasabb) a Google Latitude használata.

Természetesen van biztonsági kockázata annak, hogy az ismerőseink, vagy akár rajtuk keresztül mások is konkrétan megtudják, hogy éppen hol vagyunk. Különösen akkor válik ez fontossá, hogy ha ezt szeretnénk titokban tartani, de ahogy Barabási Albert-László is utal rá: a legtöbb ember tevékenysége megjósolható. Egy másik ember helyváltoztatásának követésére nem a 4sq a legegyszerűbb módszer.

2011. július 7. 13.00-kor ide jelentkeztem be

A 4sq használata nagyon jó időtöltés abban az esetben, ha rutinosan, rendszerint ugyanúgy közlekedünk. A megszokott látvány és ingerek mellett izgalmas résztvenni a pontversenyben, nagy öröm megszerezni a mayor posztot egy-egy helyen és nem egyszer kifejezetten bosszantó, hogy ha egy számunkra kedves helyről tessékel ki a nálunk aktívabb másik felhasználó. Eddigi legfájdalmasabb vesztességem  az Üvegtigris Büfé elvesztése volt. (Nem számítva az ELTE PPK menedzselése miatt az ottani versenyből való kiszállásomat). Jelenleg 29 helyen vagyok mayor és nagyon valószínű, hogy a nyári szünet alatt ez a szám jelentősen csökkeni fog. Vélhetően nem azokból a buszmegállókból leszek kiszorítva, ahol a környező lakosságnak köszönhetően gyakorlatilag nincs konkurenciám 🙂 hanem a forgalmasabb helyek vesznek majd el.

A népszerűek közül a jelenlegi legértékesebb hely a gyűjteményemben

A kísérleti jellegű és egyben nyári szünetem utáni 4sq aktivitásomra egyetlen veszély leselkedik: a Kindle 3 eBook olvasóm tömegközlekedés során történő használata 🙂 Sokat jelentene a 4sq további fejlődésében ha Second Life helyeket is be lehetne regisztrálni. A Goodle Latitude nem komoly konkurencia, mert más a funkció. A Google helyek csak abban az esetben lehet veszélyes, hogy ha a Google képes lesz egyszer valóban integrálni és összetartani a szogáltatásait. A Facebook check-in kockázatos, de az üzenőfalon való rendszeres (állandó) helyzetközlés az elfoglalt terjedelemhez képest kevés információt ad, ami miatt nem túl népszerű. Mindezek ellenére jelenleg még mindig a Facebook a legjelentősebb konkurencia a láthatáron. Az integrációs korszakban jelentős lépés lenne a 4sq hatékonyabb integrálása.

Utóirat: a DotDot portál mellett minden érdeklődő figyelmébe ajánlom a SZECSAA nemrég indult foursquare blogját

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb