Kindle kalandozások 1.

Korábbi álláspontomat átformálva végül beszereztem egy Kindle 3 eBook olvasót. A merész lépéshez nagyban hozzájárult Fehér Péter Kindlevarázs blogja, a Pedagógia-Online eBook témában megtartott beszélgetésünk és természetesen az Amazon igen hatékony reklámja is. Az iPhone és MAC szimulátorok kiváló minőségben próbálják utánozni a Kindle környezetet, de alig több mint egyhetes Kindle tulajdonosként jelzem, hogy egészen más az érzés, nem a megjelenítés hasonlósága a lényeg.

Számos érv szólt az eBook olvasó vásárlása ellen. A Pedagógia-Online beszélgetésben még én is érveltem, hogy bizony a sok eszközhöz egyszer majd hátizsák kell, talán inkább a praktikusabb megoldásokat kellene keresni. Saját döntésemben a Kindle komoly konkurenciája egy iPad volt, ami sokkal több dologra felhasználható, mozgékonyabb és a médiakezelése egy számítógép sokoldalúságához hasonlítható.

Számos különbség közül a legnagyobb az érintőképernyő hiánya. Erre a vásárlás előtt fel is hívták a figyelmemet, de így utólag azt hiszem, hogy a Kindle használatának az egy nagyon lényeges eleme. Az érintőképernyőtől a dolog elromlana. A gombokkal történő lapozás többéves iPhone használat után egy kicsit furcsa és természetesen lényegesen lassabb. A navigációt nem segíti a Kindle (szerintem) közepes minőségű menüstrukturúja. Ez már önmagában egy elegendő ok arra, hogy a gyerekek ne kedveljék, hiszen nem elég ingergazdag, nemcsak hogy nem tud lejátszani minden formátumot, hanem még lassú is! Mindez persze képes megteremteni az olvasáshoz, az értelmező, elmélyültebb olvasáshoz szükséges környezetet. Érintőképernyős eszközzel csak átolvasni, átlapozni lehet valamit, akár egy monitor képernyőjén is, de a Kindle, vagy vélhetően bármely más eBook olvasó pont annyit lassít a folyamaton, amennyi képes koncentrálja a figyelmet. Sokat segít az olvasásban az is, hogy a facebook elérése nem könnyű, így nincs semmi, ami hatékonyan elterelje a figyelmet 🙂

Korábban felmerült az a kérdés, hogy az eBook olvasóknak van-e rá esélye, hogy a fiatalabbakat visszavezesse az olvasáshoz. Szerintem életkortól függetlenül az eBook olvasó azoknak jó, akik korábban rendszeresen olvastak, de a számítógépek és érintőképernyős csodák felgyorsították az információszerzést és kezdtek leszokni az értelmes olvasásról. A fiatalabbak számára ez csak akkor hasznos, ha ha már volt ilyen korszak az életükben. Ha még nem voltak olvasók, akkor az eBook esélytelen és mindenképpen szükséges egy iPad, vagy valami hasonló, esetleg majd az Augmented Reality fejlesztésekkel támogatott szöveges leírások. A generációk közötti különbségek Csepeli-Prazsák felméréseiben is felbukkanó jelensége, hogy az extenzív felhasználók korosztályon belüli aránya a 30-as éveiben járók körében a legnagyobb és nem a fiatalabb digitális nemzedéknél.

A Kindle 3 beszerzése megdöbbentően egyszerű, gyors és átlátható. Egy vasárnap késő esti pillanatban indítottam el a megrendelést és szerdán reggel már megérkezett az egyetem Kazinczy utcai épületébe az USA-ból induló csomag. A webes felületen a szállítás egyes állomásai pontosan követhetők voltak. A következő lépés az lenne, hogy a csomag saját google latitude jelzéseket ad 🙂 Ez a folyamat a hazai postahelyi kézbesítés kézzel írt azonosítóhoz és műanyag (már majdnem visszaküldtük címkéjű) kosárkákban való kereséseihez képest összehasonlíthatatlan.

A Kindle 3 beszerzése rendszeresebb olvasásra fog szoktatni, de a blog Kindle kategóriájának létrehozásával igyekszem rendszeresen beszámolni az eBook olvasóval kapcsolatos kalandozásaimról.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb