A kerekesszék virtuálisan se legyen tolószék!

A “Tanítás és tanulás virtuális környezetben” programsorozat utolsó előtti része eredetileg filmklubbnak lett tervezve, de a választott filmek tartalma alapján mégiscsak virtuális tréning lett belőle. A képzés helyszíne 2011. június 9-én már nem a megszokott oktatási épületünk volt, hanem az egyre dinamikusabban fejlődő ELTE PPK virtuális környezet Prohászka Lajos terme és a még fejlesztés alatt álló leendő Nagy Sándor terem.

Virtuális Prohászka Lajos terem

A korábbi képzések és gyakorlatok tapasztalata alapján a valós térben is létező termek virtuális másolatának földbe süllyesztése mellett döntöttünk. Ez a megoldás elsőre kicsit furcsa, de benne mozogva kényelmesebb és tágasabb érzést kelt az avatarral mozgó résztvevőkben. Kintről könnyebb belátni, bentről könnyebb kilátni és a termek tető nélkül a térbeli tájékozódást sem zavarják. A valós térbeli termek virtuális leképezése a környezetfejlesztésnek csak egy része, természetesen igyekszünk kihasználni a virtualitás adta lehetőségeket. A mélyebb szintre tervezett helységekhez elviekben akadálymentes lejáratot terveztünk, ami egy olyan környezetben, ahol repülni és teleportálni is lehet, kicsit talán túlzás, de mindenképpen szemléletformáló hatású.

akadálymentes lejárat a mélyebb helyre tervezett termekbe…

A tréning jellegű alkalommal a másság volt a bevezető beszélgetés témája. Szabó Mónika (SL: szabomo) és Virányi Anita (SL: Anaana Ceriano) trénerként a képzés teljes időtartama alatt virtuális kerekesszékben volt jelen. A szokatlanul erős jelenlét és aktivitás egy szárnyas, dominánsan kék színű érdeklődőt is a terembe csábított, de szerencsére konfliktusmentesen hagyott minket dolgozni. A beszélgetés után a résztvevők a szomszéd teremben előkészített kerekesszékekben foglaltak helyet. Így néztünk meg egy meglehetős érdekes állásinterjút. A virtuális környezet adta lehetőségek eddig a pillanatig a térbeli távolságok áthidalásától eltekintve alig adtak bármilyent többletet egy valós térbeli tréninghez képest.

tréning – beszélgetés a másságról

A Second Life kereskedésben kapható kerekesszék speciális jogosultságokkal kerül értékesítésre. Ha nem mi vásároljuk meg és nem hozzánk van kapcsolva, akkor elvileg nem tudjuk irányítani. Beleülve megtapasztalhatjuk, hogy mások milyen könnyen tudnak minket áttolni a tér egy másik részére, akár akaratunk ellenére is. Saját kerekesszékünkkel természetesen már saját magunk rendelkezhetünk és szabadon irányíthatjuk, mint bármely más mozgó járművet. A tréning résztvevői azt a feladatot kapták, hogy szerezzenek be saját kerekesszéket és próbálják is ki, illetve a következő alkalomra ezzel közlekedve érkezzenek. A képzésről készült fényképalbum a képzés facebook oldalának fényképalbumában is elérhető.

“tolószékben ülve” nézzük a kerekesszék vásárlásának lehetőségét

Bármely tréning, így a kerekesszékkel kapcsolatos toleranciát és empátiát célzó tréning is rendkívül kockázatos lehet virtuális környezetben, hiszen nem személyesen, hanem egy 3D avatarral mozgunk és így elvilekben nem is vagyunk jelen. El kellenne fogadnunk azt is, hogy az érzelmi hatásokra épülő foglalkozás a személyes jelenlét hiánya miatt teljesen eredménytelen lehet, de a résztvevők viselkedése és utólagos beszámolói alapján mégsem ez történt. A virtuális térben kezdő felhasználók is képesek érdemben résztvenni az érzelmeket mozgató foglalkozáson és ennek a hatásrendszere meglehetősen hatékonynak is bizonyult.

Lehet nézni, beleülni, kipróbálni, tolni és használni is. Nem ugyanaz az érzés.

Ez a tapasztalat rávilágít arra, hogy a virtuális környezet felhasználása egyáltalán nem olyan korlátozott, mint azt sokan gondolják. Első ránézésre egy játékot játszunk, ahol fura figurákat öltöztetünk repkedünk és teleportálunk, vagyis bőven akadnak komolytalan és vicces részek még akkor is, ha bizarr vendégek éppen nem érkeznek hozzánk. Az avatarral való részvétel nyilván kevésbé személyes, mint egy valós részvétel, de sokak számára ez pont azt a távolságot segít leküzdeni, ami lehet hogy visszatartaná őket egy ilyen témájú tréningen való részvételtől. Nem vagyok jártas a tréningek világában, de nyilvánvaló, hogy ennek a területnek elképesztő lehetőségei nyílhatnak meg virtuális környezetben.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb