Tanítás és tanulás virtuális környezetben

2011. május 2-án a Pedagógia-Online programsorozat részeként bemutattuk a “Tanítás és tanulás virtuális környezetben” című kísérleti kurzusunkat. A bemutató “vegyes” környezetben, meglehetősen összetett kommunikációval zajlott. Az élő közvetítés az ELTE PPK KAZY 405.teremből, a leendő kutatólaborból indult és online, illetve a képzésre felépített virtuális oktatási környezetben is látható volt. Az előadás utolsó harmadát már a Second Life környezetben mozgó avatarom (SL: Janos Waldron) segítségével mutattam be a virtuális oktatási környezet 1. emeleti előadójában, részben a virtuálisan jelen lévő érdeklődőknek, részben pedig a teremben ülőknek és természetesen a közvetítést online nézőknek. A nappali tagozatos andragógia szakosok egy része Second Life környezetben avatarral, részben pedig offline, a KAZY 405. teremben ülve figyelte a bemutatót, illetve vett részt a virtuális interakcióban.

Csoportkép a bemutató végén, az oktatási épület előtt.

Az előadással kapcsolatban lehetett kérdezni élőben, a Pedagógia-Online twitteren keresztül, virtuális avatarokkal és a Pedagógia-Online élő közvetítésnél megszokott chat segítségével is. Ilyen összetett kommunikációval még soha nem adtam elő. Az információáramlást követni is nehéz lett volna egyedül, de szerencsére Szabó Mónika és Virányi Anita, a kutatócsoport tagjai is segítettek a bemutatóban, Őze Ferenc technikus kollégánk pedig most is remek közvetítést szervezett nekünk. Az előadás után és a kérdések előtt bejártuk a leendő virtuális oktatási épületet, megismerkedve a földszinti társalgóval, az emeleti előadó mellett a csoportmunkára használt szobával, illetve az épület előtti szabad térrel. Szabó Móni (SL: szabomo) és Virányi Anita (SL: Anaana Ceriano) élőszóban és avatarjaikkal együtt segítették a vendég avatarokat és az élőben helyet foglaló nézőket az oktatási épülettel való ismerkedésben.

 

Video streaming by Ustream

 

Az előadás egyrészt a Pedagógia-Online vitasorozathoz próbált a virtuális oktatással kapcsolatos állításokat körvonalazni, megteremtve a vita alapját, másrészt pedig a május 9-én induló nyílt, virtuális képzést szerette volna bemutatni a leendő résztvevőknek és az érdeklődőknek. A prezentációban a virtualitással kapcsolatos leginkább elterjedt kérdésekről próbáltam meg provokatív módon beszélni. A személyes jelenlét szükségességét, mint az oktatás minőségének állítólag legfontosabb alapját most is egy kicsit megkérdőjeleztem. Az andragógia szakos képzés kurzusában is sokszor előkerült már, hogy online környezetben, távoktatáshoz, vagy eLearning képzéshez gyakran sokkal alaposabb felkészülés szükséges, mint más, a rögtönzést és a készületlenséget jobban elfogadó képzéseknél. Egyre kevésbé, de azért még megjelenik a közvélekedésben, hogy az online eszközökkel történő kapcsolattartás, vagy a “még ennél is rosszabb” virtualitás mennyire elmagányosítja majd az embert és hogyan teszi tönkre a valós kapcsolatokat. A tévképzetre sokféle gyakorlat adott már megfelelő cáfolatot. Elegendő elvetni azt a hibás álláspontot, hogy a virtuális oktatás valami helyettesíteni szeretne, nem pedig kiegészíteni, bővíteni a módszertani repertoárt.

Csoportfoglalkozás, ismerkedés egymással és a csoportmunkára alkalmas helységgel

A közoktatás ügyéért aggódok gyakran emelnek szót a virtualitás és általában az online eszközhasználat ellen, abban megállapodhatunk, hogy a virtualitás oktatási felhasználása inkább a felnőttképzésben lesz majd a legjobban hasznosítható. Az avatar szó, különösen az azonos című film megjelenése óta sok embert mosolyra késztet, pedig lassan már visszafelé lehet számolni azt az időt, amikor a Facebook 3D integrációja a hétköznapok természetes részévé válik (szerintem). Minden látszat és tapasztalat ellenére a virtualitás használatához nem szükségesek komoly IKT kompetenciák, de nem egyszer még ez is érvként jelenik meg a kételkedők gondolatai között.

[slideshare id=7885459&doc=pedagogiaonlinemaj02-110508131921-phpapp02]

A bemutató összességében jól sikerült, igaz a Pedagógia-Online vita most is elmaradt, de a “Tanítás és tanulás virtuális környezetben” című kísérleti képzésre a bemutató után összesen 15 fő jelentkezett. Az ideálisnak mondható csoportlétszámmal a képzés kizárólag virtuális környezetben május 12-én délután el is indult, az események a Facebook csoport üzenőfalán is követhetők.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb