III. Oktatás-Informatikai Konferencia

Január 14-15-én sikeresen lezajlott a konferenciánk. A program, a fényképalbum, a videófelvételek bemutatják a hivatalos oldalát, de a résztvevőktől született néhány blogbejegyzés is. Részemről nagy dilemma volt, hogy szerepeljek vagy sem, hiszen a főszervezőnek, programbizottság vezetőjének elsősorban az a dolga, hogy házigazda legyen és ügyeljen rá, hogy minden rendben menjen. Többen azt mondták, hogy udvariatlanság fellépni, de voltak akik azt mondták, hogy udvariatlanság nem fellépni 🙂 Végül a konnektivista szekció munkájába kapcsolódtam be. Az előadások és a folyosói beszélgetések sikeresek voltak, az ügy tovább él az üveggyöngyjáték nevű hangos (írott) gondolkodásban, ami Kulcsár Zsolttal indítunk el.

A kezdeményezés nyitott, bárki csatlakozhat az “üvegháló” kezdeményezéshez. A lelkesedésünknek nem titkolt célja, hogy az oktatás-informatika területen írogató bloggereket egy kicsit összehozzuk, hálózatba szervezzük. Első körben a konnektivizmus a téma, de reményeim szerint később rendszeressé válnak az online beszélgetések. Más területekhez képest a pedagógia, IKT blogkultúrája szerintem egyelőre még igen szerény szakaszban van.

A rendezvény látogatottsága offline kismértékben csökkent, de jelentős mértékű különbség nincs az előző két évhez képest. Az online látogatók száma ellenben igencsak megugrott, amiben bizonyosan szerepe volt annak, hogy az IOT és és az ELTE hírportál is szerepeltette a rendezvényt, az online közvetítést is megemlítve. Az online látogatottságról külön statisztikát nem készítettünk, de szombaton dél körül az egyik technikus kolléga jelezte, hogy a 3 párhuzamos szekciót összesen 142-en nézik, ami a várakozásainkhoz képest igencsak jó eredmény. Sok tweet és eamil érkezett azzal kapcsolatban, hogy az előadásokat háttérben hallgatták, mint egy élő rádióadást 🙂 Az oktatási IKT körkép és az IOT utólag referálta az online elérhető konferenciakiadványt, ami szintén tovább népszerűsítette a rendezvény programját, előadóit. Jelenleg a megtekintés számlálója 372-es értéket mutat, ami szintén várakozáson felüli.

A konferencián 53 előadás, 3 plenáris előadás és 3 kerekasztal beszélgetés volt összesen. 2010-ben az előadások és a poszterbemutató száma összesen 46 volt, plenáris előadás szintén 3, kerekasztal beszélgetés 1 és volt egy izgalmas bemutató is. 2009-ben még egynapos volt a rendezvény, ahol 4 plenáris előadást és 43 szekcióelőadást hallottunk. Visszatekintve, a résztvevők számától függetlenül a szakmai bemutatók száma és kiadványok alapján a szakmai színvonal is kismértékben, de folyamatosan emelkedik.

Mindhárom konferencián az Országos Neveléstudományi Konferenciák bírálati technikáit alkalmaztuk. A programbizottság tagjai és más szakterületi bírálók közreműködésével, név nélkül, pontszámokkal és esetenként szöveges véleménnyel értékeltük a beküldött összefoglalókat.

A két nap alatt egy érdekes személyes tapasztalatot is szereztem. Nem vittem magammal számítógépet, ami nem is hiányzott. Az iPhone teljes értékűen tudta helyettesíteni, csak estére fáradt el egy kicsit. Gond nélkül ment a videófelvétel tweet is. Ezt a műfajt egyébként érdemes lenne megfontolni. Egyrészt néha kevés az a 140 karakter, másrészt a hang és a kép másféle információt is hordozhatna. A twitter a háttérben egyébként egész jól működött, különösen a szombati napnak volt nagyobb forgalma. 5-7 olyan felhasználó volt jelen, aki használta az oktinfkonf taget, ez még követhető mennyiséget produkált azoknak, akik már megtanultak egyszerre két helyre figyelni.

Nagyon látványos volt az ELTE AR portál fejlesztő csapatának bemutatója, de a szakmai program lényegében semmilyen panasz nem jutott el hozzám. A kerekasztalbeszélgetéseket sok kritikai érte online és offline is, szinte kivétel nélkül. Szerintem a műfaj jó, de a következő évben változtatni fogunk az alapelveken és a moderálási szokásokon.

Second Life avatarral legnagyobb bánatunkra végül nem regisztrált senki. Vágvölgyi Csaba, kiváló debreceni kollégánkat dícséret illeti. Egyedül ő volt az, aki az utolsó pillanatban még úgy éreztem, hogy ha SL érkezik, akkor a ustream közvetítéshez képest is valamilyen többletet kap. Minden jel szerint a virtuális konferenciarészvételre még várni kell, ennek egyelőre nincs kialakult szokása.

A pénteki délutáni-esti kerekasztalbeszélgetés a Pedagógia-Online vitasorozat első állomásként került megrendezésre. Ez akkor a teremben talán csak nekem jutott eszembe 🙂 mások vélhetően nem is gondoltak erre. A kerekasztalbeszélgetés utáni napokban sokminden történt, ami további alapot adott a beszélgetésnek, vitának. A téma még egy héten keresztül biztosan napirenden van, remélem jutunk valamilyen konkrét, az oktatás számára megfogalmazható eredményre.

A konferencia összességében eredményes volt, részemről, ha nem is teljesen, de nagyrészt megvan az elégedettség. 2012. január 13-14-én folytatjuk a IV. Oktatás-Informatikai Konferenciával…

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb