A csörgő mobiltelefon megzavarja az ugró lovat

A bejegyzés azt a címet is kaphatta volna, hogy ha szabadulni akarsz a számítógépedtől, akkor küld el magad messzire, de csatolt fájlban. A MINIMAX gyerekcsatorna több sorozatával is aktívan megismerkedtem az elmúlt évben. Külön blogbejegyezést érdemelne egy-egy mese is, de a meséket összekötő professzionális reklámok is. A napokban mégis két sorozat egy-egy epizódja egészen különlegeset produkált.

Locsi-Fecsi Márta egy kicsit kövér, leginkább sárga színű beszélő kutya, aki őszinte és nyílt éleslátásával veti bele magát az emberek világába és kb. gyermekkornak megfelelően értékeli, kritizálja és teszi próbára a környezetét. Az egyik epizódot fél szemmel követve azt láttam, hogy a kutya valami rejtélyes módon bekerült egy laptop számítógépbe, ahonnan nem volt könnyű a szabadulás. Fájlok és mappák, a számítógépből érkező gépi valamik elől végül úgy menekült meg, hogy e-mailben, csatolt fájlként elküldte saját magát. A küldés gombra úgy ugrott rá, hogy már kergették, de közben óvatosan megmutatta, hogyan is kell fájlt csatolni egy univerzális, leginkább olyan “windows és linux keveréke” oprendszerben.

Márta, a beszélő kutya (forrás: port.hu)

A másik, sokkal inkább jelentős epizód (Talk, talk címmel) a Horseland nevű lovas-kislányos sorozatból került elő és konkrétan a mobiltelefonhasználat kultúráját mutatta be a gyerekeknek erősen kritikusan, negatív eseményekre építve.

Az egyik lovakat kedvelő kislány az új telefonjától nem tudott elszakadni. Mobilozva adott számítógép-használati tanácsot egy távollevő fiúnak, aki nem állt a helyzet magaslatán, mert gyakran hívogatta hősünket, amivel rendszeresen megzavarta a környezetében a többi gyereket, de még az érzékeny lovakat is. A rövid történet a legrosszabb telefonhasználati szokásokat egymás után vonultatta felé és mutatta meg több oldalról is, hogy milyen károkat okozhatnak. A gyerekek kezdetben megértők voltak: “…mind átmentünk ezen, legfeljebb két nap és újra a régi lesz” Később a telefonáló lány elfelejtette letakarni estére lovat, aki megfázott volna, ha egy kutya nem lép közbe.

Döntő pillanat volt, amikor a lány a lóval éppen akadályt ugrani készült és megszólalt a telefon, mert a ló megijedt, ledobta. Végól persze minden jóra fordult, a kislány saját hibája alapján belátta, hogy túlzásokba esett, a ló is megbocsájtott, a többiek is.

Lovasklub részlet (forrás: horseland.jatssz.net)

Locsi-Fecsi Márta 2009-es gyártásúnak tűnik, de a mobiltelefon használatot szemléltető epizód sorozata 2006-ban készült. A szórakoztatóipar és a piac ismét évekkel jár előttünk, szerencsére ezúttal pozitív értelemben.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb