Gender és konnektivizmus: gondolatok a pedonline01 2. fordulójának vége felé

A gender téma egy kicsit még sikeresebb is volt, mint a tehetség. A facilitátorok itt is mindent megtettek a hangulatért, de ha egyszer nincs meg az aktív kritikus tömeg, akkor csodát aligha lehet és (csendben jegyzem meg) aligha kell tenni. A felhasználók egy részét személyesen is ismerem és tudom, hogy szinte még soha semmit nem osztottak meg interneten másokkal. Aligha fognak a gender témával kapcsolatos ötleteikről naponta több tweetben mesélni a többieknek. A blogbejegyzés, amikor valaki nyilvánosan, egyértelműen és visszavonhatatlanul leírja azt amit gondol és vállalja a későbbiekben is, az még ezek szerint egy következő lépés lesz. Érdekes sikerágazat lett a fogalomtérkép és fórumozásból most valódi vita pillanatait élte át. Számos vita közül született egy nagyon fontos felfedezés, a jobbkézszabályt érdemes alkalmazni autó nélkül is. Megtudhattuk, hogy annak ellenére, hogy valamit ne veszünk észre, annak lehetnek olyan hatásai, amiről nem tudunk gondolkodni és ezek mások, vagy akár a közösség számára akár rossz hatások is lehetnek.

173 feliratkozott résztvevő nem produkált konnektivista oktatási-folyamatot és valószínűleg a következő fordulóban sem fog. A jelenség persze több mint érdekes és mivel a módszertan áll a kutatás célkeresztjében, ezért annak ellenére, hogy a dolog nem lett konnektivista, sikeresnek mondható a projekt. Sokféle okot lehet feltételezni, hogy végülis miért nem úgy alakult, ahogy terveztük. Most még keverednek a szervezéssel, a sajátos megoldással kapcsolatos ötletek és a mélyebb, kutatás számára is hasznos ötletek, elképzelések. Lehet, hogy a pedagógia iránt online érdeklődőknek nincs meg az az eszközhasználati kompetenciája, ami kellene egy produktívabb folyamathoz? Lehet, hogy elhittük a magas részvételi számokból, hogy itt valóban beindul majd valami és a többség előbb-utóbb feladja azt a passzív álláspontot, hogy csak kíváncsiságból jött ide, de valójába se kedve, se ideje, se mondanivalója? Az elképzelésektől eltérő történet ott vált a feltételezésből bizonyossággá, amikor a google csoportba be kellett jelentkezni. Onnan már tudni lehetett, hogy ténylegesen kik azok, akik aktívak. Még faragunk egy meglepetés kérdőívet és néhány ismerőst meg is kérdezünk majd, hogy miért is nem cselekedett a vállalkozásának megfelelően.

Eltekintve minden részletkérdéstől, szerintem egészen jó kis közösség szerveződött össze, és az az online fórumozás, ami kialakult mindenképpen megérdemli a folytatást. Holnap meghallgatjuk Trencsényi Tanár urat a mozgalompedagógia témakörben. Ez egy rövid forduló lesz és már belenyúlik majd a karácsonyba. (Izgalmas lesz megfigyelni az aktivitást) A történet 2011. január 14-én folytatódik majd tovább, amikor a III. OKT-INF konferencia online viselkedéskultúra kerekasztal beszélgetésére kerül sor. Onnantól a dolog már nem konnektivista lesz, de ami biztos, hogy pedagógia és online. Várunk mindenkit szeretettel a következő fordulóra és utána is!

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb