meetOFF – fejlesztök & felhasználók online tábora

Nehéz róla írni. Az a rendezvény, amin érdemes ott lenni, kár kihagyni. Az a rendezvény, aminek a hangulatát írásban nem lehet visszaadni. Az ötlet egyszerű: találkozzanak a webes fejlesztők és az alkalmazásokat használók. Ez bármely unalmas program alaptémája is lehetne, de a meetOFF megtalálja azokat az aktuális, innovatív projekteket, amelyekről még csak kevesen tudnak, még kevesebben használják, de esélyesek a közeli és távoli jövőben kiírt IKT alkalmazások népszerűségi versenyében. Minden téma jó választás, valahogy megérzik, hogy merrefelé halad(hat)unk.

Szerettem volna ottlenni azon az eseményen, amikor a skype éppen csak elindult és a fejlesztők találkoznak a hazai felhasználókkal. Azt a pillanatot biztosan nem hagytam volna ki, amikor a fényes jövő elé néző program felhasználóinak többsége elfér egy szórakozóhely nagyobb termében, ahol tömeg ugyan nincs, de kíváncsiság annál inkább. Az élen járók bemutatják, elmesélik, hogy szerintük miért és hogyan… a nézők pedig kreatívan hallgatnak és már újabb alkalmazási lehetőségek járnak a fejükben. Ott és akkor senki sem gondolja, hogy egy érdekes esti programnál több történik, hiszen minden olyan természetes.

Hasonló a meetOFF is. Kicsit rossz a levegő, de akad sör, vagy kóla, megy az élő közvetítés és a félhomályban mindenki a vászon felé figyel, vagy beszélget, járkál, esetleg átmegy egy kicsit biliárdozni a másik terembe. A szervezők figyelmesek, még arra is van kapacitás, hogy kitűzőt kapjunk, vagy szabadon elvihető újságokat. A meetOFF most még “csak” a fejlesztők és felhasználók online és alkalmanként offline tábora, de ha megmarad a sorozat, akkor mondjuk 10 év múlva híres és komoly visszaemlékezések alapját adja majd. Ha ott ülnék most, akkor azt mondanám, hogy “ez valahogy nagyon el lett találva”.

árulkodó képernyőrészlet, online helyzetjelentés a rendezvényről

Oktatóként is érdekes tapasztalás. Perjés István kollégámmal együtt elbújunk a tömegben, fal mellett megyünk be és egy kicsit idő előtt ki. Tudjuk, hogy van digitális nemzedék, talán már írni is tudnánk róla, de megtapasztalni mégis egészen más. Egy ideje a szakcsoport oktatói között terjed az a nézet, hogy akikkel az egyetemen találkozunk, nem az a bizonyos digitális nemzedék. Mi beszéljük őket rá például a web2 eszközök használatára, nem pedig ők nyűgöznek le minket a legújabb lehetőségekkel, ahogy azt várnánk, vagy ahogy rettegnénk (ki-ki vérmérséklete és IKT kompetenciája szerint). A meetOFF fórumán már nem lennék ilyen magabiztos, aki a tudatos online eszközhasználat hiányára építve fogalmaz meg konstruktív kritikát. A résztvevők éppen azért találkoznak, hogy az új eszközök felhasználásának a legjobb megoldásiról beszéljenek. Mi ez ha nem egy remek önszerveződés a tudatos eszközhasználatra?

…még akkor is “trending now” hogy ha a Móricz Zsigmond körtéren nézem, hogy mi a helyzet a környéken…

Hatalmas a különbség a facebook információáramlására felülve, pusztán kapcsolattartó, de alapvetően üres kommunikációt folytató fiatalabbak és tudatos felhasználók között. A különbség nem is annyira az életkornak köszönhető. Kicsit irigykedem az IK-ra, és próbálom közben elképzelni, hogy mindez pedagógiából milyen lenne és vajon miért nem valósul meg?

Én annak idején, 1993-ban, elsőéves egyetemi hallgatóként éppen lemaradtam a HIX MOKA első számáról, de az első évfolyam valamilen régi CD-n biztosan archiválva van a leveleim között. A meetOFF első két bemutatóján azonban ottvoltam, remélem 10 év múlva majd kerekasztalbeszélgetéseken mesélhetem, hogy mit láttam és milyen volt 🙂

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb