XI. eLearning fórum – Online tanulási környezetek

Be kell vallanom, hogy az egyik titkos vágyam mindig is az volt, hogy ezen a rendezvényen egyszer valamikor plenáris előadó lehessek, így nagyon megörültem Simonics István felkérésének. A fórum sorozata akkor indult, amikor én még nem foglalkoztam eLearning témával, így méginkább különös érzés ebben a közösségben előadni, kollégákkal beszélgetni. 11 év nagyon sok idő, de egy olyan fiatal területen, mint az eLearning, szinte egy teljes korszak. A konferencia, fórum, nagyon jól megmutatja, hogy ez eLearningről milyen sokféle megközelítésben lehet, kell, érdemes gondolkodni. A szoftvermérnök, a tartalomfejlesztő, az oktatáskutató és a tanár is elfér egy konferencián, mert az ügy közös. Nagyon fontos, hogy más-más megközelítéseket is lehet hallani ugyanabban a témában, számomra ez nem csak a saját értelmezésem kereteit, korlátait jelöli ki, hanem mindig szemléletformáló hatása is van.

Online tanulási környezetek című előadásommal igyekeztem rávilágítani arra, hogy az iskolapedagógia nézőpontjából értelmezett CMS rendszerfejlesztés, a web2 eszközök használata és az online közösségek fejlesztése egészen mást jelent ahhoz képest ha képesek vagyunk elszakadni ettől a pedagógiai gondolkodástól.

[slideshare id=5793183&doc=elforumollejanos-101116022514-phpapp02]

A kérdések valahol a web2 és az online közösségek közötti területen fogalmazódnak meg, a válaszokat pedig az iskolapedagógia és a CMS rendszerfejlesztés közötti területek alakítgatjuk, szerintem helytelenül. Hagyományos pedagógiai modellben, 10-15 éves didaktikai modellekben nem lehet releváns választ kapni arra, hogy mit kezdjünk az oktatásban a web2 alkalmazásokkal és az online közösségekkel. Kérdés, hogy mennyire vagyunk bátrak és kreatívak ahhoz, hogy a pedagógiáról teljesen új megközelítésben gondolkodjunk.

[powerpress url=”http://www.ollejanos.hu/podcast/Eloadasok/eL_Forum_ollejanos.mov”]

A délelőtti plenáris program részeként Papp Gyula átvette a 2010. évi Hutter Ottó díjat. Az indoklásban több olyan tevékenység is elhangzott, ami alapján a díj odaítélése jogos, de ezek közül én kiemelném a hazai moodle közösség szervezését. A MoodleMoot konferenciasorozat nagyon fontos rendezvény, de mellette mindig el szoktuk felejteni, hogy Papp Gyula és Vágvölgyi Csaba üzemelteti és menedzseli a moodle tudástárat és a hazai, szinte egyetlen működő moodle felhasználói fórumot. Szintén fontos tevékenység a moodle tutoriálok megszervezése, az eLearning RoadShow pedig még csak most kezdődik.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb