Kutatók éjszakája – Virtuális és “offline” tanulási környezetek integrálásának lehetőségei

A Kutatók éjszakája idei rendezvényei között a PPK Oktatás-Informatikai Szakcsoport is megjelent egy kisebb rendezvénnyel, a valós és virtuális terek oktatási célú integrálásával kapcsolatos, nemrég induló kutatás hátteréből mutattunk meg részleteket az érdeklődőknek. A PPK 407-es Takács Etel termét építettük fel Second Life-ban, az érdeklődők a valós tér megtekintése után kipróbálhatták az előre létrehozott avatarokkal, hogy milyen a kommunikáció és közös munka a virtuális 407-es teremben.A felépített kísérleti helyzetben a valós Takács Etel teremben zajló eseményeket álló videókamerával követtük, ennek a képét a virtuális Takács Etel terem kivetítőjén lehetett élőben nézni. A virtuális Takács Etel teremben ugyanabból a perspektívából vettük fel és közvetítettük az ott zajló eseményeket, amit a valós Takács Etel terem kivetítőjén lehetett élőben figyelni.

Virtuális térben a valós tér közvetítése, valós térben a virtuális tér közvetítése

Mindkét közvetítés megtekinthető volt a Pedagogikum Központ Informatikai Csoport uStream csatornáján is. A valós teret általában 20-30 látogató követte online, a virtuális teret pedig 5-10 érdeklődő figyelte. A valós terem mutató csatornának 278 látogatója volt a közvetítés ideje alatt, a virtuális térben zajló eseményeket összesen 59-en nézték meg. Élőben, valós személyként kb. 40 látogatónk volt a 2 óra alatt, a virtuális térben, felfedezve a közelben zajló eseményeket egy hivatlan, ám kellemes meglepetésre igen barátságos vendégünk érkezett.

A rendezvény koordinátorától kapott meglehetősen szűk időkeretben egy kisebb bevezető után folyamatosan mutattuk be az érkezőknek a felépített technikát, illetve magyaráztuk el, hogy az oktatási célú felhasználásnak milyen további lehetőségei vannak. Volt érdeklődő a Magyar Rádió részéről is, sokan voltak az egyetemről, de jöttek ismeretlen, külsős személyek is.

Szemlélődés virtuális térben, a háttérben a valós tér közvetítésével

Mindenkinek lehetősége volt kipróbálni a virtuális Takács Etel terem belső működését, a KAZY 409 teremből irányíthatták az előre felépített avatarokat. Az egész programnak természetesen ez volt a legnépszerűbb része, az előre kitalált csoportmunka jellegű feladatok helyett élénk társas aktivitás zajlott élőben és a virtuális térben is.

Részemről továbbra is stabil az a nézőpont, hogy a kutatóknak a Kutatók éjszakáján szinte kötelessége megmutatni, hogy mivel foglalkozik, mi az amit tesz a társadalmi környezete érdekében. Ez nem csak kíváncsiság kérdése, nem csak a tudomány népszerűsítése, nem csak szórakoztató kulturális program az éjszakában, hanem érthető nyelven megfogalmazott kutatási beszámoló azoknak, akik közvetetten támogatják az egész kutatási rendszer működését. Az este arról is meggyőzött, hogy még egy ilyen speciális, látszólag játékos területnek is van érdeklődő közönsége. Ha rajtam múlna, a kutatók éjszakáját kötelezővé tenném a kutatóknak.

A tegnapi este rövid fotóalbuma elsősorban a virtuális térben készült képekkel az alábbi gyűjteményben lapozható. A valós térben készült képek az ELTE PPK kari fotóalbumában lesznek majd láthatók rövid időn belül.

FLICKR fotóalbum

Köszönjük az online, offline és virtuális látogatóknak, hogy kíváncsiak voltak ránk.

Külön köszönet a kollégáknak, hogy segítettek felépíteni (Fecó, Tamás, Imre, Péter), működtetni (Patrik) és élvezhetővé tenni (Anita, Dóri, Adrienn, Adri) ezt a rövid programot. Jövőre hosszabban, szebben, részletesebben, kutatási eredményekkel együtt térünk majd vissza.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb