Tanítás és tanulás virtuális környezetben – visszatekintés és folytatás

Csütörtökön koraeste zárult a “Tanítás és tanulás virtuális környezetben” képzésünk. Az utolsó alkalom az eredeti programtól eltérően inkább visszatekintés volt, ami nem várt izgalmakat hozott. A képzés lezárult, de kiváló közösség alakult ki, ezért szeretnénk folytatni a találkozásokat. A csütörtök 18.00 a jövő héttől kezdődően rendszeres időpont lesz, nem tartunk nyári szünetet sem. Nem mindig lesz előzetesen tervezett program és természetes, hogy nem mindig tud majd eljönni mindenki, de a képzés tapasztalata szerint a spontán találkozásoknak kicsi az esélye és azt is régóta tudjuk, hogy a Second Life térben független, de időben nem. Bárki, akinek kedve és ideje engedi, csatlakozhat hozzánk. Várunk minden érdeklődőt a Second Life Zugspitze/240/234/78 koordinátákon.

Belépés csak avatarral! 🙂

A kezdők és újrakezdők, illetve a tapasztalt felhasználóknak is egyaránt jó lehet a Virtual Ability területen egy kis időtöltés. Nem csak próbára tehetjük magunkat, hanem a Second Life sokoldalúságába is lényegesen jobb betekintést nyújt, mint a legtöbb általános hely. A teljesen kezdőknek mindenképpen ezt ajánljuk első lépésként: Virtual Ability region (128, 128, 23)

Csillebérci tábor kalandparkja? 🙂

A PPK virtuális kampusz építése kicsit nehezebb feladat, mint azt elsőre gondoltuk. Nagyon nagy jelentősége van a tér elrendezésének és a lehető legjobb kihasználásának, mert a lehetőségek sokmindenben korlátozottak, ugyanakkor a keretek között szinte bármit meg lehet tenni. Egy ilyen környezet felépítése folyamatos és sok kreativitást igénylő feladat. A környezet organikusan fejlődik. Készülnek tervek, de a történések és az új lehetőségek ezeket folyamatosan felülírják. Egy kicsit olyan, mint amikor egy tanya, majd egy falu kialakul. A földfelszínen sokkal múlandóbbak az építmények és a szokások, de az egyes területek korábbi állapota, története rejtetten nagyon is meghatározó. Ha valakinek ötlete van, akkor ossza meg velünk, akár itt, a blogbejegyzés kommentjeként is szívesen fogadjuk.

navigációs panel és résztvevők a megbeszélésen

A csütörtöki képzésre a többség a házi feladat sikeres megoldásaként, kerekesszékkel érkezett. Az előző alkalom lezárásaként még kisebb beszélgetést volt a virtuális Prohászka Lajos teremben. A visszatekintést később már egy külső, ideiglenes helyszínen folytattuk. Készült egy prezentáció az eddigi találkozások emlékezetes pillanataiból:

 

A prezentáció közös megtekintése után párok és kisebb csoportok alakultak, hogy különvonulva megbeszéljük az elmúlt alkalmak tapasztalatait. Mindenki átgondolhatta, hogy i tetszett neki és mi nem, mi okozott nehézséget és milyen javaslatai lennének, illetve mi mindenre lehet felhasználni a virtuális környezetet azon kívül, amiről már közösen is beszéltünk a képzés során. A benyomások, tapasztalatok egy közösen szerkesztett online fogalomtérképen kerültek összegzésre. Volt aki virtuális környezetben, volt aki megnyitott böngészőben írta be a gondolatait. A külső, web 2.0 alkalmazások használatára ez egy gördülékenyen működő példa volt. Fontos és érdekes tapasztalat volt, hogy nagyon nehéz egy szűk térben páros vagy csoportmunkát szervezni. Az “építései terület” sem volt elég nagy ahhoz, hogy ne halljuk egymást, vagy ne lássuk a csetelést. Ezt kisebb mértékben a beállításokkal a tapasztaltabbak tudják szabályozni, de minden összességében nehézséget okoz.

 

 

Mindent összegezve: remek programsorozat volt, mindnképpen folytatjuk. Az őszi kísérletek előtt még számos érdekes ötletünk van, mindenkit szeretettel várunk csütörtökönként, vagy bármikor máskor….

 

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb